Nagrada T-HT 2014

msu-orl

 

Poštovani kolege,

prilažem cijelu javnu komunikaciju kojom sam ukazao na problematiku vezanu uz organizaciju Nagrade T-HT@msu.hr.
Iz navedenih pitanja i dobivenih odgovora vidljivo je kako MSU nije uvažio primjedbe i kako ne namjerava učiniti organizacijski napor i reorganizirati sredstva i pravila kako bi umjetnicima pokrio minimalne troškove prijevoza rada i dolaska na otvaranje izložbe.

Zbog solidarnosti s umjetnicima koji nisu u mogućnosti sami snositi te troškove ove godine ne sudjelujem u natječaju.
Izražavam žaljenje zbog toga i nadam se da ćete uzeti u obzir navedene argumente te učiniti potrebne organizacijske promjene i napore kako biste omogućili svima sudjelovanje.

S poštovanjem,
Tomislav Brajnović
U Zagrebu, 29.12.2014.

O nagradi za hrvatsku suvremenu umjetnost T-HT@msu.hr:

Postovane kolegice i kolege,

hvala na jos jednom pozivu na sudjelovanje u projektu Nagrada T-HT@msu.hr! 
Nagrada T-HT@msu.hr je u hrvatskim okvirima bitan i nezaobilazan dogadaj jer je jedinstven po mjestu odrzavanja, relevantnosti prisutnih umjetnica i umjetnika, odjeku u javnosti i bogatim nagradama. 
Zbog vaznosti Nagrade T-HT@msu.hr i pozicije koju zauzima, pogotovo od trenutka kada je dobila novu zgradu, institucija MSU je pod posebnim povecalom javnosti, narocito one umjetnicke.
Instituciju MSU uz sve djelatnosti kojima se bavi definira i nacin ophodenja prema umjetnicama i umjetnicima. MSU ima vaznu ulogu u postavljanju standarda, kriterija i kodeksa ponasanja ili bi ju trebao imati!

Iz tog razloga, u trenutku kada je natjecaj tek objavljen i kada ima jos dovoljno vremena za djelovanje, kolegijalno upozoravam na odredene problematike koje su se iskristalizirale u umjetnickoj javnosti kroz proteklo razdoblje:

1. obavijest o ishodu natjecaja treba istovremeno slati svim ucesnicima natjecaja, kako oni koji nisu primljeni tu obavijest ne bi dobivali posredno od onih koji su primljeni.
 Ta pozicija obrane umjetnickog integriteta i dostojanstva je jasna!

2. umjetnicama i umjetnicima koji su primljene/i na izlozbu treba pokriti troskove prijevoza rada (ukljucujuci i vracanje rada), troskove eventualnog postavljanja rada i omoguciti prisustvovanje otvaranju izlozbe pokricem nuznih troskova.
 Posebno se to odnosi na one koji nisu iz Zagreba kako bi se one/i izjednacile/i sa ostalima u projektu. 
Izlaganje na samoj izlozbi, katalog i perspektiva nagrade nije i ne moze biti dovoljna nadokanada umjetnici/ku, to im nije smisao i placa. To razmisljanje i praksu treba ukinuti!

Mogla bi se povuci analogija sa clanovima strucnog povjerenstva koji bi po toj logici trebali biti zadovoljni cinjenicom da sudjeluju u projektu u svojstvu strucnog povjerenstva i cinjenicom da se njihovo ime tiska u katalogu. 
Medutim, znamo da to nije tako, za svoj rad su placeni, sto je svakako dobro.
Honorare umjetnicama i umjetnicima ovom prilikom necemo spominjati.

3. osobno mi je problematicna cinjenica da ‘strucno povjerenstvo natjecaja poziva tri odabrana umjetnika koji ce biti honorirani u netto iznosu od 7.000 kuna’ (ranijih godina se je radilo o pet pozvanih umjetnica/ka).
Takva praksa pod nazivom ‘Pozivna nagrada’ je problematicna jer dovodi u pitanje cijeli koncept Nagrade T-HT@msu.hr koji stavlja (ili bi trebao) sve ucesnice/ke u istu poziciju, nikoga ne privilegirajuci! Pitanje je koji su kriteriji za ‘Pozivnu nagradu’ to jest tko ju predlaze i dodjeljuje? Da li je to lista zelja MSU-a za otkup rada? Ako jest, nije li to neka vrsta prednagrade ili predizbor? Nagrada T-HT@msu.hr nije klasicni muzejski otkup nego nagrada za najbolje radove izmedu prijavljenih radova na natjecaj te godine.

Bilo bi vrlo negativno ako bi se ova platforma nagrade zbog ekonomske nemogucnosti i trenutka koristila za dirigirani otkup radova. Nadam se da se to ne cini i da se nije cinilo!

Drage kolegice i kolege, ova razmisljanja idu u smjeru postavljanja etickog kodeksa koji nedostaje u nasem drustvu, a kojeg bi se mi umjetnici i umjetnice i vi kao oni koji se bave umjetnoscu trebali pridrzavati!
Obrana dostojanstva umjetnica i umjetnika treba biti primarni zadatak i minimum ispod kojeg institucija MSU prilikom sklapanja sponzorskih i promotivnih ugovora ne smije ici!

Pozdrav od Tomislava Brajnovica!

Odgovor T-HT tima:

Poštovani,

Hvala na Vašim upitima i interesu za Nagradu za hrvatsku suvremenu umjetnost T-HT@msu.hr. Vezano uz Vaše upite postavljene na MSU Facebook stranici, odgovori slijede po točkama upita:

1. Obavijest o rezultatima Natječaja ćemo poslati istovremeno svim sudionicima Natječaja do 1.2.2015., kako i stoji u tekstu Natječaja: “Svi prijavljeni kandidati će po završetku rada stručnog povjerenstva, a najkasnije do 1. veljače 2015. biti obaviješteni o radovima odabranim za izlaganje na izložbi Nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost T-HT@msu.hr.”

2. Iz financijskih razloga nažalost nismo u mogućnosti plaćati troškove transporta rada, putne troškove umjetnika i honorare. Postavljanje radova unutar postava izložbe ulazi u troškove koje Muzej pokriva.

3. Pozvane umjetnike bira stručno povjerenstvo, kako ste i sami citirali iz teksta Natječaja, što znači da svaki član povjerenstva predlaže umjetnike za pozvati, koje se honorira u navedenom iznosu kao pomoć u produkciji rada, te se nikako ne radi o unaprijed dogovorenom ili s bilo čije strane dirigiranom izboru.

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite na ovu e-mail adresu.
Srdačan pozdrav,

Vaš T-HT tim

Odgovor na odgovor T-HT tima
:

Postovani,
zahvaljujem na Vasem brzom odgovoru i ispricavam se sto ranije nisam na njega reagirao!
 Moram priznati da me je iznenadio potpis u pismu kojeg sam dobio: ‘Vaš T-HT tim’ jer sam bio uvjeren kako se obracam MSU timu koji se bavi organizacijom Nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost T-HT@msu.hr.

Primjedba pod brojem 1. pisana je iz razloga sto u tekstu natjecaja nije precizirano da ce svi sudionici dobiti istovremenu obavijest, nego se samo navodi kako ce svi dobiti obavijest do odredenog datuma, a lanjska praksa je pokazala da se desilo upravo ono na sto sam ukazao.

Smatram da je odgovor na primjedbu broj 2. previse jednostavan. Mislim da je pokrivanje troskova umjetnika imperativ odrzavanja tako znacajnog projekta kojim i T-HT i MSU pokrivaju i promoviraju svoje djelatnosti i poslove povrh placa koje njihovi zaposlenici redovito primaju. Vecina umjetnika mimo ‘promocije’ koju dobiva izlaganjem na izlozbi nema druga primanja tako da se pokricem nuznih troskova umjetniku omogucuje ocuvanje minimuma dostojanstva.

Usvajanjem primjedbe pod rednim brojem 3., to jest ukidanjem Pozivnih nagrada oslobodila bi se znacajna sredstva koja bi mogla biti preusmjerena u stavku br. 2 cime bi se rijesio dobar dio nuznih troskova umjetnika. To je jako bitno u izjednacavanju svih umjetnika na podrucju RH prilikom razmisljanja da li sudjelovati u natjecaju ili ne. Bitnije od pomoci u produkciji rada nekolicini! 
Nedopustivo je da umjetnici koji ne zive u metropoli budu zbog financijske nemogucnosti zakinuti za mogucnost sudjelovanja!
Jer dobrobit i opstojnost svih umjetnika nam je, siguran sam, od primarnog interesa!

Tomislav Brajnovic

Ukoliko imate dodatna objasnjenja, slobodno odgovorite preko ove platforme jer je interes javnosti velik!

Izjava o Nagradi za hrvatsku suvremenu umjetnost T-HT@msu.hr:

Sa žaljenjem izjavljujem da zbog negativnog odgovora na moje upite vezane uz organizaciju Nagrade T-HT@msu.hr ove godine neću sudjelovati u natječaju!
 Kao pozitivan odgovor prihvatio bih uviđanje problema i nastojanje rješavanja istih.

Razlog takvoj odluci je i karakter rada Orlando kojeg sam namjeravao prijaviti. 
Ideja obrane integriteta i slobode čovjeka nespojiva je sa kompromisom zbog osobne koristi.
 Ovim se činom solidariziram sa onima koji nisu u mogućnosti snositi troškove sudjelovanja u projektu.

Od stručnog povjerenstva mr.sc. Snježana Pintarić, predsjednica stručnog povjerenstva, ravnateljica MSU-a i muzejska savjetnica; izv.prof.dr.sc. Leonida Kovač, Akademija likovnih umjetnosti, Zagreb; prof. Peter Kogler, multimedijski umjetnik, Akademija likovnih umjetnosti München; Igor Španjol, kustos, MG Ljubljana; Leila Topić, kustosica MSU-a, tražim osobno očitovanje o ovoj problematici!

Tomislav Brajnović


or Share on Facebook